El romesco, protagonista de Cambrils, amb tres esdeveniments gastronòmics

I Mostra de Gastronomia: Romesco Food & Drinks, les XI Jornades del Romesco i el Concurs de Mestres Romescaires. 

Dia: 26 d’abril

Hora: 9h. 

Lloc: Confraria de Pescadors

 

Cambrils, com a Vila Marinera  conserva el seu valuós patrimoni cultural intangible que inclou les tradicions gastronòmiques arrelades a la mar i a l’horta que l’han convertida en el referent de cuina marinera i catalana i a ser la Capital Gastronòmica de la Costa Daurada. 

El romesco de peix i la salsa romesco són de les receptes més tradicionals de la nostra cuina i Cambrils aposta sempre per conservar tot aquest patrimoni i llegat mariner,  posant en valor i defensant aquest estil de cuina i receptes autòctones. El 70% de l’oferta de restauració cambrilenca és de cuina marinera i tradicional i aquests restaurants, molts d’ells amb més de 50 anys d’historia que ja han passat per tres generacions, són els que volem ficar en valor, els que van aconseguir que Cambrils fos el referent gastronòmic que avui som. 

 

I ROMESCO FOOD & DRINKS

Dates: 17-19 de maig

Lloc: Parc del Pescador

Horari: divendres de 18h a 23h i dissabte i diumenge d’11 a 15h i de 18h a 23h

 

Juntament amb el “Cambrils, Amb Gust de Mar” que es durà a terme al novembre, Romesco Food & Drinks són les novetats del Calendari Gastronòmic 2024, que es durà a terme al Parc del Pescador del 17 al 19 de maig i que  tindrà un format lúdic i festiu però amb l’objectiu principal de posada en valor de la tradició gastronòmica marinera de Cambrils. 

Aquesta mostra neix per realçar la  gastronomia autòctona, la cuina marinera i tradicional per excel·lència i apropar-la al públic i visitants de proximitat on els restaurants cambrilencs oferiran unes degustacions creatives del tradicional plat de romesco i d’altres platillos i tapes variades on la salsa Romesco serà la protagonista. El maridatge d’aquestes propostes gastronòmiques la ficaran en aquest cas les cerveses artesanes cambrilenques i catalanes i empreses de cava de proximitat i del territori. 

Els visitants a la mostra també podran gaudir, a banda de les experiències gastronòmiques que difonen els valors de Vila Marinera els restaurants cambrilencs, de demostracions de cuina tradicional, tastos de cerveses artesanes de la mà de mestres cervesers així com també tastos de caves i una Master Class dirigida a nens d’entre 7 i 12 anys que realitzarà Arnau Bosch amb la col·laboració dels pescadors de la Confraria de Cambrils,  el dissabte 18 a la zona de la barca del Parc del Pescador i per acabar el tradicional Concurs de Mestres Romescaires el diumenge al matí a la zona de l’Auditori del Parc.  

Totes les accions gastronòmiques aniran acompanyades amb una programació lúdica de  música en directe, havaneres i rom cremat que oferiran els Pescadors cambrilencs, una mostra d’artesans, un espai VIP per gent gran, activitats infantils i familiars entre d’altres activitats, totes elles amb accés gratuït durant els tres dies de l’esdeveniment al Parc del Pescador. 

Aquesta mostra i nou esdeveniment gastronòmic està organitzat per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils amb el patrocini de l’Ajuntament i el Patronat Municipal de Turisme de Cambrils i col·laboració de: Confraria de Pescadors, San Miguel, Coca-Cola, Font-vella i Makro. 

 

CONCURS MESTRES ROMESCAIRES

Dia:  19 de maig.

Hora: de 10h a 14h

Lloc: Auditori Parc del Pescador

Aforament: 20 participants

Bases: a la web: www.romescocambrils.com

Certamen llegendari gastronòmic que es celebra a Cambrils des de l’any 1969 de forma reiterada rememorant els orígens dels ranxos mariners i que actualment es realitza bianualment. 

 

PROGRAMA

10,00h     Recepció de participants, inscripcions.

10,15h Lliurament d’espais i material als concursants. 

11,00h Inici Concurs Mestres Romescaires

12,00h Havaneres amb el grup “ Balandra”

13,00h     Presentació de les cassoles al jurat per a la seva valoració

13,45h     Entrega de diplomes als participants i premi al flamant títol de Mestre Romescaire de Cambrils.

14,00h      Subhasta entre tots els assistents de les cassoles presentades en benefici de Associació  ANTIAN.

 

XI JORNADES DEL ROMESCO 

Presentem també les XI Jornades Gastronòmiques del Romesco de Cambrils, organitzades pel Patronat de Turisme de Cambrils i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils,  amb la col·laboració de Tàrraco Sea Food. 

La promoció d’aquest plat i “ranxo” típic mariner va començar l’any 1969 amb el primer concurs de Romesco a Cambrilenc i des d’aleshores la destinació no ha parat de posar en valor aquestes receptes tan autèntiques i tradicionals que formen part del patrimoni intangible de la Capital Gastronòmica de la Costa Daurada. 

La varietat de propostes dels restaurants participants enguany és molt diversa contenen el romesco com a protagonista: un dels productes més emblemàtics de la tradició culinària i de l’essència marinera que caracteritza la capital gastronòmica de la Costa Daurada.

També es comptarà amb la participació de L’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils que tornarà obrirà les portes del seu restaurant pedagògic per oferir les receptes preparades pels seus alumnes durant els dies de les jornades. 

Amb aquestes jornades es busca traslladar  l’essència gastronòmica de Cambrils als comensals i visitants de la destinació que durant aquests dies reservin taula als restaurants participants, perquè puguin degustar les diverses receptes del romesco, des de les més tradicionals a les mes avantguardistes que han preparat els xefs cambrilencs, 

El reconeixement de la cuina  marinera, herència dels antics pescadors i els seus ranxos de “a bordo” és indiscutible i volem aprofitar també aquestes receptes de Romesco per posar en valor, no només la tradició marinera sinó el llegat agrícola de Cambrils que ha aconseguit que el l’hort ecològic cambrilenc representi avui dia el 17% de l’extensió de tota Catalunya. 

Tots els detalls de les Jornades Gastronòmiques del Romesco de Cambrils es poden consultar a:

www.romecocambrils.com  

 

Més notícies