25 establiments participaran a les Jornades Sabors de la Conca amb Bacallà del 13 de maig al 20 de juny

Avui s’han presentat les Jornades Sabors de la Conca amb Bacallà al Monestir de Poblet, les quals estan organitzades per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Barberà i Muntanyes de Prades. Les Jornades compten amb el patrocini de Celler Mas Vicenç, Celler Abadia de Poblet, Celler Sans Travé i Coca-cola; i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Concactiva i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. 

Sabors de la Conca amb Bacallà surt de la idea de trobar un denominador comú d´un producte típic de la Conca per la dates de la primavera i de forma consensuada l’associació ha escollit un menjar que està a la majoria de cartes dels restauradors de la comarca:  el Bacallà; el qual estarà cuinat de diferents formes i amb altres productes típics de la Conca com la mel, el safrà, all , bolets, melmelades, farigola i molts altres.

Els 25 restaurants i allotjaments participants elaboraran menús creats especialment per l’ocasió amb el bacallà com a protagonista, i estaran maridats amb  els excel·lents  vins de la Conca de Barberà. Per aquest motiu, tres cellers seran els patrocinadors de les jornades i els acompanyants dels menús: Celler Abadia de Poblet, Celler Sans Travé i Celler Mas Vicenç. Aquest últim, tot i ser DO Tarragona, està ubicat a la Conca de Barberà i com comenta Xavier Ferré, representant de Mas Vicenç: “ens sentim Conca i per això hem volgut recolzar aquesta iniciativa gastronòmica”. 

El bacallà s’ha escollit per les Jornades Sabors de la Conca de primavera, perquè  ja era la recepta estrella en la època medieval i perquè era el peix que més es conservava sense fred i en llocs rurals com la Conca, les Garrigues i el Priorat.  Grans restauradors es van especialitzar al llarg dels anys en cuinar-lo de diferents formes: bacallà amb caragols a les Garrigues, amb espinaques al Priorat i amb Mel o Safrà a la Conca; i per tant es pot dir que  és el peix  mes característic  que tenim a les comarques d’interior.

“Avui,  la Conca de Barberà vol rebre homenatge al bacallà amb uns menús especials fets per l’ocasió a cadascun dels 19 restaurants i 6 hotels, càmpings i cases rurals que hi participen”, ha comentat Josep Ramon Guiu, president de l’AEH Conca de Barberà i Muntanyes de Prades.

Els establiments participants són: Obac 5.0, Cal Feliuet, Restaurant el Molí del Mallol, Restaurant Sant Francesc, Cafeteria Garbí, Restaurant Quatre Taules, Restaurant Colomí, Restaurant Els Ceps-Càmping Resort Serra de Prades, Hotel Cal Maginet, Apartament Sagues, Restaurant Grèvol, Castell de Riudabella, Restaurant Art, Museu de la Vida Rural, Restaurant ForEvents, Restaurant El Torrentill, Restaurant Cal Travé, La Tocinera i El Cortijo Restaurant. 

El Sr. Magí Trullols, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, també ha volgut posar sobre la taula el seu suport a la iniciativa: “Desitjo que el sabor del bacallà sigui el punt d’inflexió cap a la recuperació del sector al nostre territori”. 

Josep Ramon Guiu, també ha volgut remarcar el creixement que ha fet l’Associació i l’importància que tenen aquestes jornades per reactivar el sector:Hem passat de 22 associats en un any difícil de  pandèmia  a més de  70 associats i volem seguir aglutinant a tots els establiments de la Conca de Barberà i les Muntanyes de Prades”.

Josep Maria Sans Travé, del Celler Sans Travé i representant de la D.O Conca de Barberà, ha volgut manifestar la seva satisfacció “per la quantitat d’establiments que s’han sumat a la iniciativa. Esperem que a les properes jornades que organitzem, se’n segueixin sumant molts més!”

Per la seva banda, el Sr. Jaume Pujol, enòleg del Celler Abadia de Poblet, ha destacat “la idoneïtat del trepat com a varietat ideal per maridar-la amb bacallà: és fi, és elegant, és fresc. És el millor maridatge que podia tenir el protagonista d’aquestes jornades”

Tota la informació de les jornades estarà disponible en breu a https://aeht.es/jornades-gastronomiques/

Més notícies