Posicionament de l’AEHT, enfront les noves reestriccions

La decisió del govern de la Generalitat de tancar els establiments de restauració durant 15 dies ha sigut una galleda d’aigua freda pel sector de la restauració.

Hem estat un dels sectors més afectats per la Covid-19 i ho seguim sent amb aquesta segona onada de tancaments totals dels bars, cafeteries i restaurants. Ens trobem, de nou, en un escenari incert i complicat, no només pels empresaris d’hostaleria a qui representem, sinó també pels proveïdors que els abasteixen, i per les famílies que hi ha darrere.  

Som conscients que la prioritat és sanitària, però no compartim les restriccions que s’apliquen de nou a un sector debilitat, que ha sobreviscut com ha pogut els darrers mesos. Considerem injust que les restriccions segueixin criteris d’aplicació, pel nostre punt de vista, desiguals. Els bars i restaurants han de tancar, però el transport públic manté l’aforament, el sector cultural el redueix o algunes escoles tenen classes amb més de vint alumnes. Les mesures dràstiques produiran pèrdues irreparables pel sector i provocaran que molts establiments tanquin les seves portes. Creiem que es pot garantir la continuïtat econòmica amb les màximes mesures de prevenció i seguretat, com hem estat fent fins ara. Els focus de contagis no s’estan produint principalment en l’àmbit laboral o empresarial i demanem que s’estableixin altres mesures i campanyes de conscienciació entre la ciutadania per disminuir l’activitat social, que és on més s’està ocasionant la transmissió del virus. La restauració no és la causa dels contagis; des del primer moment, el sector ha pres mesures per poder donar tranquil·litat als clients i usuaris dels seus serveis. 

Des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona també estem en desacord amb la manera en que s’ha pres la decisió. El Govern no ha escoltat les propostes del sector, només ens ha comunicat fets consumats sense possibilitat de modificació.

Per altra banda, les reestriccions haurien d’haver anat acompanyades d’ajudes directes al sector. És la Generalitat, organisme que ha dictat el tancament de bars i restaurants, el responsable de donar-hi resposta; i no els ajuntaments, qui estan fent tot el possible per ajudar a un sector castigat i desmotivat, que per altra banda, és clau per l’economia del país. 

No considerem equitatiu que la Generalitat anunci mesures en molts altres àmbits i que no tregui ajudes que donin respostes consistents a un dels sector més afectats per la crisi. Així doncs, també reclamem que les mesures compensatòries anunciades pel Govern s’implementin de manera urgent. No volem línies de finançament, ICO o ICF; no volem més endeutament. Volem ajuts directes. 

Per últim, cal entendre que Catalunya no és blanca o negra, sinó que té moltes realitats i matisos. No és el mateix la situació sanitària de Barcelona que la de la Conca de Barberà o les Terres de l’Ebre. I per tant, creiem que les reestriccions han d’aplicar-se tenint en compte criteris de diversitat territorial per no enfonsar el sector a totes les comarques. 

Així doncs, des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, expressem el nostre desacord amb les reestriccions imposades, demanem escolta, diàleg, ajudes directes i aplicació de les mesures en funció de l’afectació del virus a les diverses zones sanitàries de Catalunya. 

Són moments molt durs pel nostre sector i no és moment de defallir ni de descansar. Són moments de representar, presionar, assessorar i gestionar. Ara, més que mai, toca recolzar als més de 670 socis de l’AEHT, toca promocionar-los per quan tornin a obrir les seves portes, toca defensar els seus interessos per minimitzar les conseqüències d’aquesta crisi, toca seguir al peu del canó.  Toca ser-hi!

Atentament,

totes i tots els presidents territorials de l’AEHT:

Francesc Pintado, President

Magí Mallorquí, representant AEH Alt Camp

Javier Escribano, president AEH Tarragona Ciutat

Manel Fernández, representant AEH Baix Gaià

Eduard Álvarez, president Gremi d’Hostaleria Baix Penedès

Josep Moreno, president AEH Salou

Josep Ramon Guiu, president AEH Conca de Barberà

Xavier Salvat, president AEH Reus

Roger Felip, president Priorat Enoturisme

Juan Hervás, president AEH Vila-Seca

Juani Piñana, presidenta AEH Terres de l’Ebre

Xavi Martí, president AEH Cambrils

Xavier Jornet, president d’Hotels de Tarragona

Magdaleno Pareja, president d’Hotels de Reus

Jeroni Castell, vicepresident d’events i banquets

Tarragona, a 14 d’octubre de 2020

Més notícies