Rafa Olivier és un dels membres històrics de l’AEHT i una persona coneguda a la ciutat de Tarragona per les seves geladeries, però també pel seu caràcter amistós i agradable.
El seu pare va ser membre fundador de la Federació i el Rafa va mantenir la tradició, agafant-ne el relleu; primer com a soci i després com a part imprescindible de la junta, fins al dia d’avui.
El Rafa va tardar ben poc a incrementar la seva implicació amb l’entitat i ho va fer per canviar la manera de fer les coses. S’hi va involucrar quan va posar-se al davant de l’entitat una generació més jove, coincidint amb el moment en què ell també va entrar a formar part de la Cambra de Comerç i de la Via T de Tarragona. “Implicar-me amb l’AEHT va ser una manera de generar sinergies per unificar hostaleria amb comerç i per reivindicar demandes conjuntes a l’ajuntament de la ciutat. Les branques econòmiques de Tarragona sempre havien estat la química i el turisme, i la restauració no havia avançat tant com fins ara”.
Així doncs, el Rafa va entrar a la junta de l’AEHT durant el que ell anomena “el postmodernisme de l’entitat”, època en què presidia l’Associació Marc Armengol, director de l’Hotel Termes de Montbrió. Va ser llavors quan l’AEHT va fer un gir i s’hi van començar a implicar persones carregades d’il·lusió, experiència i professionalitat que han aconseguit construir “una organització com Déu mana, on et sents orgullós de formar-ne part i encantat de pagar la quota”.
“L’evolució de la federació ha sigut brutal pel que fa a democratització i professionalització de totes les branques que tenen a veure amb el sector”, explica el Rafa. I és que actualment, i després de 46 anys, l’AEHT té una missió molt clara: sap on vol anar i les persones que representen els associats són molt respectades per socis i institucions.
El Rafa afirma que per l’AEHT “hi han passat presidents molt bons i, el que és més important, molt bona gent” i si hi ha un tret que els unifica a tots és “el romanticisme per la seva professió” i “un paladar molt entrenat”, afegeix. Té claríssim que tots sentien amor per l’hostaleria i tenien ganes de fer pedagogia d’un sector sovint discriminat per col·locar-lo al lloc que es mereixia.
La revista que teniu a les mans és fruit d’aquesta passió i empenta, principalment de dos presidents: Joan Pedrell i Francesc Pintado. El Rafa els coneix bé i, tot i les seves diferències, diu que comparteixen alguns trets característics com que “són molt sociables, tenen carisma, són líders i saben cap on anar”. Afegeix que potser el Joan li donava un caire més familiar a A la carta i que el Francesc aporta una visió més professional i integradora. Sigui com sigui, aquesta publicació és fruit d’un desig col·lectiu: el de posicionar i promocionar un sector clau per al nostre destí. El Rafa també el comparteix, però si hagués de demanar-ne un, seria aconseguir que el sector desenvolupés pràctiques professionals, sostenibles i equilibrades “en un moment de molta incertesa”. Demana que l’AEHT continuï defensant la petita i mitjana empresa enfront dels grans grups que estan intentant carregar-se aquesta diversitat i riquesa “bé sigui en l’aspecte alimentari amb l’excusa de productes neutres, químics i artificials; bé sigui potenciant la conciliació familiar i professional” per tal que tots els treballadors d’un hotel o un restaurant se sentin orgullosos de la professió que abanderen. “És el desig que tinc per al sector i sé que l’AEHT l’està defensant amb fermesa gràcies a l’impuls de la junta de la qual, amb molt d’orgull, formo part”.
Rafa Olivier
Secretari de l’AEHT