La calçotada: la gastronomia com a motor identitari i econòmic a Valls

Quan pensem en Valls, un dels primers elements que ens ve al cap és la calçotada. Més enllà d’una simple celebració gastronòmica, la calçotada ha esdevingut un pilar fonamental de la nostra identitat com a destí d’interior, posicionant-nos com una referència cultural i culinària al mapa i demostrant que la gastronomia pot ser un motor de desenvolupament territorial i de reforç de la identitat col·lectiva.

El calçot és un exemple perfecte de com el producte local pot esdevenir una marca reconeguda arreu. Amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del calçot de Valls, no només assegurem la qualitat del producte, sinó que també donem suport a les nostres explotacions agràries, preservem les pràctiques tradicionals i garantim que aquest producte únic continui sent un emblema de la nostra regió. És una simbiosi que beneficia tant el productor com el consumidor i que reforça els valors de sostenibilitat i autenticitat.

El que més m’agrada del calçot, és que és un exemple del valor de la senzillesa. Aquesta cebeta dolça, cuinada directament a la flama viva i acompanyada d’una salsa romesco elaborada amb ingredients bàsics, atrapa per la seva honestedat. No hi ha artificis, només qualitat i tradició. I és precisament aquesta senzillesa el que connecta la comunitat: una calçotada és molt més que un àpat, és un acte social on es comparteixen taula, rialles i moments. La gastronomia ens cuida i ens uneix, i poques tradicions ho simbolitzen millor que aquesta.

Si, a Valls som senzills, però sempre anem més enllà. El projecte Terra Calçotada que recentment hem engegat és una iniciativa que combina la promoció del calçot amb experiències enoturístiques, culturals i paisatgístiques. Un pas endavant clau per consolida i diversificar la nostra joia gastronòmica.

Per altra banda, aquest 2025, la calçotada també ha estat reconeguda com a paisatge gastronòmic, un fet que subratlla la seva importància com a patrimoni cultural i culinari. Aquesta distinció no és només un reconeixement al nostre passat, sinó també un repte per continuar innovant i potenciant aquesta tradició sense perdre la seva vinculació amb l’entorn.

Finalment, no podem deixar de destacar el primer Simposi del Calçot que tindrà lloc el proper 24 de març, organitzat per l’AEHT i l’Ajuntament de Valls. Aquest esdeveniment serà una oportunitat única explorar noves receptes, amb els showcookings d’Estrelles Michelin com Pep Moreno, Rafel Muria o Arnau Bosch.

Poc més podem demanar per aquesta temporada plena de noves fites i il·lusions amb el calçot com a protagonista del present i del futur.

 

Judit Solé

Més notícies