Som la terra amb més denominacions d’origen vitivinícoles i hem de sentir-nos orgullosos!

A vegades no ens adonem de tot el que tenim. I és que no ha sigut fins aquest 2024 que Tarragona ha expressat per primer cop que és la província amb més denominacions d’origen vitivinícoles d’Espanya. Una realitat que converteix el sud de Catalunya en un territori ric i heterogeni en l’àmbit enològic. 

 

Si feu la cerca us adonareu que ni tan sols Google ho sap; perquè us donarà com a resposta Valladolid. Aquesta situació ens fa ser conscients de dues coses. La primera: que cal treure pit d’un valor afegit potentíssim. La segona: que cal explicar-ho a tothom, fins i tot al gegant tecnològic. Per aquest motiu, a través de l’AEHT hem impulsat el Consell del Vi, format per les vuit denominacions d’origen vitivinícoles de la província de Tarragona: Conca de Barberà, Montsant, Penedès, Priorat, Tarragona, Terra Alta, Catalunya i Cava. Un consell nascut amb l’objectiu de promocionar el vi del territori vinculat a la gastronomia del destí i de potenciar el fet que Tarragona és la terra amb més DO. I és que el nostre territori desprèn tots els aromes i matisos del vi. Fa olor de macabeu salí, de garnatxa delicada, de cartoixà cítric, de trepat especiat, de moscatell aromàtic, de carinyena fosca, de parellada tendra, de malvasia botànica i de sumoll robust.

 

Aquesta realitat no és nova. Fa més de dos mil anys, el vi ja es passejava per l’antiga Tarraco i actualment, gràcies a les immillorables condicions del nostre clima i sòl, existeix una continuïtat vitivinícola amb un mapa format per 382 cellers i per nombroses varietats de raïm. Cadascuna d’elles aporta identitat i relat de marca a la denominació d’origen que la promociona com a insígnia: la garnatxa blanca de la Terra Alta, el macabeu de Tarragona o la carinyena del Priorat. Quina gran sort tenir tanta diversitat i tipicitat! Quin privilegi no haver d’inventar-nos una excusa per diferenciar-nos! Tenim un valor afegit que hem de potenciar i cal aprofitar que el 2025 serem Regió Mundial de la Gastronomia per aconseguir-ho.

 

Tota aquesta riquesa de vins i cellers lliga a la perfecció amb la qualitat de productes de proximitat i restaurants del territori. Per aquest motiu, des del Consell del Vi, treballarem per potenciar un match entre ambdós sectors que cuidi a les 4000 famílies de viticultors i a les infinites famílies d’hostalers i hostaleres que hi ha darrere.

 

El Consell del Vi és un fet històric que crearà un punt d’inflexió en la relació entre vi i gastronomia. Una fusió enogastronòmica que estic convençut ajudarà a augmentar el percentatge de vendes de referències del territori i potenciarà l’economia circular. En definitiva; un maridatge perfecte!

 

Vicenç Ferré

Vicepresident del Vi de l’AEHT




Més notícies