El sector turístic és altament vulnerable al canvi climàtic. La majoria de les prediccions científiques indiquen que els episodis de calor extrema seran cada vegada més freqüents els mesos centrals de l’estiu, quan a la nostra destinació estem en plena temporada alta. Això, per una banda, ens ha de fer reflexionar i estudiar quins mecanismes tenim o haurem d’implementar per no perdre quota de mercat; i, per l’altra, ens ha de fer conscients que plegats hem de fer un esforç per contribuir a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i reforçar la capacitat d’adaptació als impactes induïts pel clima.
Accelerar l’acció en benefici del clima és, per tant, summament important per garantir la resiliència del sector turístic. Els professionals del nostre sector cada dia som més conscients de la importància que té utilitzar energia de forma eficient per aconseguir allotjaments turístics i destinacions més sostenibles. Per això, cal gestionar correctament l’energia, optimitzar els processos i contribuir al respecte del planeta alentint el canvi climàtic.
Malgrat que partim de la base que els allotjaments turístics necessiten una gran quantitat d’energia per oferir servei als seus clients, la clau està en utilitzar els sistemes adequats per optimitzar el consum. A més, hem de tenir present que la imatge d’establiment eco-friendly és un plus afegit per a 6 de cada 10 turistes, i més del 30% pagaria més per allotjar-se en un espai d’aquestes característiques.
Aquest camí d’impuls cap a la sostenibilitat i la responsabilitat del sector està plenament alineat amb el nou model de turisme amb què estem treballant. Volem anar més enllà en la voluntat transformadora i no en tenim prou amb no malmetre; volem millorar els nostres territoris també gràcies a l’activitat turística i estem convençuts que ho podem fer, que no és una paradoxa.
Per aquest motiu, el Govern català està implicat en un nou model turístic que doni respostes al context actual i futur. Volem un sector que contribueixi als objectius climàtics que tenim com a societat. Aquest és un aspecte que també recull el nostre Compromís Nacional per un Turisme Responsable, al qual s’han adherit 200 entitats i associacions d’àmbits diversos, més enllà dels considerats turístics.
Per assolir els reptes que ens marquem des de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, posem a l’abast del sector ajuts econòmics i instruments financers. El més recent, una línia de finançament dotada amb 12,7 milions d’euros que té com a objectiu facilitar que els allotjaments turístics puguin disminuir el consum d’aigua, tal i com marca el Compromís Nacional per un Turisme Responsable (CNTR).
Un altre exemple són els 26,3 milions d’euros oferts a les empreses d’allotjament turístic que necessitin finançar projectes d’eficiència energètica i economia circular que redueixin les despeses energètiques i la petjada de carboni.
També hem posat en marxa una línia de préstecs bonificats de 40 milions d’euros per finançar projectes de millora i modernització d’establiments turístics, que tinguin en compte, entre altres, millores d’eficiència energètica i, molt especialment, actuacions encaminades a la gestió de l’aigua.
Aquestes són dotacions econòmiques per empènyer la inversió en plans d’eficiència vinculats a l’estalvi d’energia i aigua que han de permetre fer els nostres negocis turístics més sostenibles.
La sostenibilitat és clau. Per això promovem els establiments que treballen per la sostenibilitat implementant pràctiques de gestió ambiental i responsabilitat social que redueixen l’impacte en el nostre entorn i salvaguarden el medi ambient. Em consta que des de la Federació d’Associacions d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT) també treballen en aquest sentit i des d’aquí, encoratjo tots els establiments turístics a fer ús de les ajudes que posem a la seva disposició perquè són un impuls per prendre la direcció correcta en un moment decisiu.
El turisme serà sostenible o no serà i Catalunya ha de ser un referent arreu en sostenibilitat.
Marta Domènech i Tomàs
Directora general de Turisme