Posicionament de l’AEH Tarragona Ciutat sobre l’esborrany de la nova normativa que regula les terrasses

El nostre primer missatge des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona Ciutat, és tranquil·litzar als hostalers, però també als ciutadans que veuen perillar les terrasses que tant gaudeixen en una ciutat amb un clima privilegiat com és Tarragona.

L’esborrany de la nova normativa de terrasses està sobre la taula d’una comissió formada per tècnics i per un representant de cada partit que seran finalment els qui el votaran. Creiem que és necessari que el sector que representem formi part d’una comissió que decideix sobre el futur dels nostres negocis i de les nostres famílies, ja que som qui disposem de l’experiència i del coneixement de la situació en la que es troba el sector de l’hostaleria, i creiem que no pot estar formada només per polítics i tècnics. Nosaltres volem poder participar-hi per decidir sobre el nostre futur i treballar per defensar els drets i interessos dels seus associats.

Ens estranya sentir que hi ha una “sensació generalitzada” d’abús de les terrasses a l’espai públic. Com s’arriba a la conclusió que una “sensació” és “generalitzada”? En quins criteris es basen? Creiem que no podem crear problemes que no existeixen. Entenem que hi ha zones concretes on a una part dels ciutadans els pugui donar aquesta “sensació”. Però no hi ha arguments suficients per sostenir que és una “sensació generalitzada”.

Els veïns i els hostalers no estem enfrontats, tot el contrari, ens necessitem mútuament. Els veïns són també els nostres clients, són les persones amb les que convivim i per aquest motiu els hostalers hem de posar-hi de la nostra part perquè la nostra presència sigui el més còmode possible per a ells, ja que tothom mereix poder descansar quan arriba a casa seva.

De la mateixa manera els veïns també ens necessiten a nosaltres. Els barris amb comerç i hostaleria són barris vius, alegres. La presència de les terrasses als carrers evita actes vandàlics, “botellons” o brutícia. Les terrasses als carrers aporten seguretat, llum i eviten robatoris, revaloritzen els habitatges i fan que els carrers estiguin més cuidats. Volem trencar per sempre amb la idea que veïns i hostalers no poden conviure.

I creiem que l’esborrany d’aquesta normativa és just el que fa. S’aferra a les queixes veïnals per tancar negocis, omplir Tarragona de locals buits i destruir centenars de llocs de treball directes i indirectes. És important destacar que el més possible no és que les terrasses es redueixin, sinó que simplement tanquin. Potser podran aguantar l’estiu, però la disminució del treball farà que que no puguin passar l’hivern o que les que aguantin vegin reduïda l’afluència de gent al quedar més aïllades. No parlem només de reducció de terrasses, parlem del possible tancament de negocis amb les conseqüències personals que causa aquesta situació.

L’Ajuntament moltes vegades fa referència a la manca de diners, però es pot permetre deixar d’ingressar els impostos d’ocupació i escombraries que recapta de les terrasses?

Tarragona porta anys fent un gran esforç per convertir-se en una ciutat turística de primera línia. S’han dedicat recursos per posar-la al mapa a nivell nacional i internacional. Fins i tot hi ha una plaça de gerent pel Patronat de Turisme dotada amb la xifra de 90.000 €. Tarragona està novament perdent el rumb, sense pla a curt ni a mitjà termini. Creiem que els polítics estan aquí per a facilitar i millorar la vida dels ciutadans, i no per posa’ls-hi més difícil. També cal pensar en el comerç que encara resisteix i que acabarà per tancar si buidem encara més els carrers. 

L’esperit de l’esborrany parla de fer una ciutat més amable perquè la gent passegi. Però quina gent? El centre de Tarragona es buida de població i creiem que aquest esborrany només accelerarà més la proliferació de locals tancats, bruts i plens de cartells.

Per descomptat que respectem les queixes veïnals, però creiem que aquestes queixes cal analitzar-les i treballar-les. Quines queixes són? En quines zones es produeixen? No entenem perquè les zones que no emeten queixes han de patir les retallades. Sobre què són les queixes? Hi ha masses taules o un mal professional està ocupant un espai públic que no li pertoca? Hi ha queixes veïnals pel soroll però, en quins carrers? Caldrà mesurar els decibels al carrer i al domicili afectat i comprovar si s’excedeixen els límits. O aquell soroll es produeix per exemple al recollir la terrassa? En aquest cas se li pot exigir que canviï el mobiliari per un d’un material que no faci tant soroll o multar-lo si no va amb compte al recollir. Hi ha moltes alternatives abans de retallar o prohibir, però cal conèixer en profunditat els casos i els matisos. 

I és aquí on domini públic i la Guàrdia Urbana han de treballar per als veïns i per als ciutadans. Controlar que es compleixin les normes, que es respectin els espais de les terrasses, que es compleixi l’horari i es controli l’incivisme.  

Des de l’AEH Tarragona ciutat creiem que els poders públics han de fer un esforç per controlar-ho. I un cop estigui tot controlat, valorar si persisteixen les queixes, i en cas que segueixin caldrà analitzar-les i actuar sobre casos concrets.

Creiem que hi ha molta feina a fer abans de plantejar tan sols reduir les terrasses, destruir centenars de llocs de treball i seguir omplint Tarragona de locals buits. Potser sigui la solució més fàcil de fer, però no podem permetre que la manca de control fagi que paguin justos per pecadors.

I la responsabilitat del que plantegem recau en tots els partits polítics, perquè tots ells votaran les esmenes i el text definitiu que es presenti a ple.

Per això volem iniciar una ronda de contactes amb tots els partits polítics per conèixer de primera mà quina és la seva postura davant l’esborrany. I en aquest sentit fem una crida als polítics perquè treballin amb seny i proporcionalitat i pensin si això és el que Tarragona necessita en aquests moments.

Degut al fet que no ens han permès formar part de la comissió, des d’aquest moment ens posem a treballar en les esmenes que presentarem. I com sempre, defensarem els drets dels nostres associats, però també el dret dels ciutadans a gaudir de la seva ciutat asseguts en una terrassa gaudint del sol i la gastronomia. 

Javier Escribano, president de l’AEH Tarragona Ciutat

Comments are closed.