A LA CUINA
LES BONES PRÀCTIQUES
SÓN SALUT!

QUÈ HE DE SABER PER PREPARAR ELS ALIMENTS DE FORMA SEGURA?

L’alimentació és vital per la salut, però cal tenir en compte 3 idees bàsiques: la quantitat, la qualitat i la seguretat de l’aliment.

El manipulador d’aliments és la persona que toca els aliments envasats o no envasats, utilitza els equips i utensilis necessaris per a preparar-los, elaborar-los, conservar-los i guardar-los i està en contacte amb les superfícies on es fan aquestes accions.

Les Bones pràctiques són aquelles mesures necessàries per a garantir que els aliments no faran mal a la persona a la qual van destinades formen part de l’àmbit de la «Seguretat alimentària».

Els aliments llestos per a consumir o els cuinats són rics amb aigua i nutrients això fa que siguin idonis per al creixement de microorganismes, si aquests ens emmalalteixen, parlem de microorganismes patògens.

Els aliments es poden contaminar a partir d’aliments crus, dels manipuladors, de superfícies i estris bruts i d’animals com les mosques.

Una vegada l’aliment ja s’ha contaminat, si la temperatura és suau, els microorganismes creixen ràpidament agafant nivells perillosos per la salut.

Les toxiinfeccions alimentàries són aquelles malalties que agafem per al consum d’algun aliment contaminant, els símptomes són normalment digestius, com ara vòmits i diarrees, per exemple la salmonel·la. Generalment, els símptomes del fet que hem emmalaltit apareixen entre les 2 i les 24 hores.

Sempre es pot REDUIR la contaminació
i EVITAR la multiplicació dels microorganismes!

BONES PRÀCTIQUES!
Les 5 mesures

Netejar-se les mans abans de cada preparació d’aliments.

Netejar i desinfectar les superfícies i estris.

- Les esponges i fregalls
- Les piques
- Els draps de cuina
- Els cubells de brossa

I actualment, amb la incorporació de la tecnologia a les cuines, hi hem de sumar les pantalles tàctils!!

Rentar les fruites i hortalisses que es mengin crues.

Rentar a raig d’aixeta per eliminar les restes de terra.

Omplir el recipient (mai a la mateixa pica) on desinfectarem la verdura i on posarem el desinfectant.

Deixar uns 5 minuts les verdures en remull perquè el desinfectant faci efecte.

Esbandir les verdures, per retirar les restes de desinfectant.

Escórrer bé, per eliminar l’aigua restant.

Trossejar a poder ser a l’últim moment abans de menjar.

Els aliments cuinats dels crus, i un cop nets no els barregis.

Utilitzar diferents estris i parament per preparar els aliments, una taula de tall i un ganivet específic per tallar la carn, una per la verdura…

A la nevera i al rebost cal conservar els aliments ben diferenciats i tapats, perquè no es contaminin entre ells.

Els aliments s’han de coure bé, sobretot vigilar amb la carn, el peix, el pollastre i els ous.

En reescalfar els aliments hem de tenir en compte que aquest estigui calent en el seu interior.

Sabem que hem cuit o reescalfat adequadament un aliment quan ens hem d’esperar que es refredi una mica per poder-lo menjar, ja que si no ens cremem.

Els aliments cuinats no es poden tenir fora de la nevera més de dues hores.

Els aliments s’haurien de preparar sempre poc abans de consumirlos i si això no és possible, cal conservar-los refrigerats.

Els aliments sempre s’han de descongelar dins la nevera o al microones, procureu no fer-ho a temperatura ambient. Això implica organització dels àpats.

Per refredar un aliment amb més rapidesa els professionals fan servir els abatedors de temperatura, a casa podem fraccionar l’aliment en recipients petits.

Aigua segura és la que està tractada i cal utilitzar-la per:

- Rentar la fruita i les verdures,
- Afegir als aliments,
- Preparar les begudes,
- Fabricar gel,
- Netejar les mans, els estris, superfícies i equipament de la cuina.

En alimentació «qualitat» no és sinònim de «seguretat». Un aliment pot tenir un bon aspecte, però no significa que sigui segur. Les bones pràctiques ens allunyen del perill. Cal netejar tan el que es veu com el que no es veu i mai s’ha de fer mentre estem preparant aliments. Fixa’t amb la caducitat i/o consum preferent i planifica; és una bona pràctica de Seguretat Alimentària i no malbaratem els aliments.

Vols obrir un establiment de restauració a Reus?

L'Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Salut i Ciutadania, disposa d'un Servei de Consulta que recomanem utilitzar per a fer les consultes tècniques prèvies a obrir el teu negoci. També us podem informar de tota la documentació que cal presentar per a desenvolupar la vostra activitat.

Us podeu adreçar a la Regidoria de Salut i Ciutadania, trucant i concertant una visita prèvia al telèfon 977 010 040, o bé enviant un correu electrònic a salutpublicareus@reus.cat.

També us podeu informar a la web de l'Ajuntament www.reus.cat consultant el document: Què he de saber si vull obrir una activitat del sector alimentari?

FREGIR BÉ
ÉS FER SALUT!

REGIR: és una tècnica culinària que permet la cocció dels aliments utilitzant olis o grasses comestibles que s'escalfen al voltant dels 180 °C. S'ha de practicar bé per assegurar que els aliments arriben al client de forma segura i amb més qualitat.

QUINS SÓN ELS SIGNES QUE INDIQUEN QUE L'OLI ESTÀ FET MALBÉ?

• Fumeja
• Quan està fred fa escuma
• Es fa fosc
• Fa olor de cremat
• Es torna més dens

Nosaltres ja som cuiNETES!

Play Video

Pep

RESTAURANT ABSIS

Play Video

Xavier

RESTAURANT CAL SERRET

Play Video

Sergi

RESTAURANT CAN GALLISSÀ

Play Video

Abel

RESTAURANT COLMADO GINER

Play Video

Mónica, Pilar i Elena

RESTAURANT PLADEVALL

Play Video

Victor

RESTAURANT FLAPS CAFÈ

Play Video

Giusseppe

RESTAURANT IL CUORE

Play Video

Christian

RESTAURANT LA MARIETA

Play Video

Pola

RESTAURANT L'ALKIMISTA

Play Video

Sandra y Edu

RESTAURANT LES CARBASSES

Play Video

Silvia

RESTAURANT L'ESTEL

Play Video

Nicolás

RESTAURANT MALA VITA

Play Video

Nely

RESTAURANT TENNIS MONTEROLS

Play Video

Jose Miguel

RESTAURANT VERMUT ROFES

Play Video

Xavier de Juan

RESTAURANT VÍTRIC

LES BONES PRÀCTIQUES
SÓN EL FUTUR DEL TEU NEGOCI.
SIGUES CUINETES!

Més informació:
977 010 040
www.reus.cat