Aquest matí s’han presentat oficialment les jornades gastronòmiques “A La Conca Som Gastronomia: Arròs i Bacallà”, que tindran lloc del 8 de maig al 8 de juny a diversos establiments de la comarca. L’acte s’ha celebrat al Restaurant Moments Aymar de Vimbodí i Poblet amb una gran participació i ha servit per destacar la importància enogastronòmica de la regió.
Es una iniciativa de l’Associació d’Empreses d’Hostaleria de la Conca de Barberà i té com a objectiu promoure els productes locals i la cultura gastronòmica de la comarca, oferint experiències úniques basades en dos ingredients destacats: l’arròs i el bacallà. Compta amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l’Ajuntament de Montblanc, Conca Activa, Repsol i la Generalitat de Catalunya.
A la presentació hi ha participat Joan Canela, alcalde de Vimbodí i president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Eduard Pérez, membre de la junta de l’AEH Conca de Barberà; Ferran Lozano i Roger Mellau, representants del celler Aymar Vitivinícoles i Xavi López, representant de Nomen Foods.
Els restaurants participants son:
- Restaurant El Molí Del Mallol
- Moments Aymar Restaurant
- Mini Break Bar-Restaurant (Tennis Montblanc)
- La Dolça Violeta
- Hostatgeria De Poblet
- Restaurant Les Disset Fonts
- Restaurant Font Del Ferro (Hotel Villa Engracia)
- Museu Terra
- Cafeteria Restaurant Prestige
- Sant Francesc Restaurant
- Restaurant Cal Magret
- La Tocinera Gastrobar
- Restaurant Forevents
Les propostes dels restaurants i espais mencionats estan elaborades amb arròs premium Bayo, procedent del Delta de l’Ebre, un producte de gran qualitat que permet reforçar el vincle amb l’entorn i maridades amb vins ecològics d’altura d’Aymar Vitivinícoles.
S’ha escollit el bacallà perquè aquest producte ha estat, històricament, un aliment essencial a les comarques interiors com la Conca de Barberà. Era el peix que millor es conservava sense necessitat de fred, una característica crucial en èpoques i llocs on la refrigeració elèctrica era inexistent o poc accessible. I l’arròs perquè és un ingredient universal però, alhora, de proximitat. Un cereal bàsic de la cuina, senzill però versàtil, capaç d’adaptar-se a mil i una receptes.