Les nostres comarques estan per menjar-se-les

El sud de Catalunya presenta un amplíssim ventall de costums gastronòmics d’allò més interessants: des de productes d’orígen local que han traspassat fronteres i s’han popularitzat, fins a receptes centenàries que, generació rera generació, han anat perdent protagonisme. Vols conèixer alguns dels productes més destacats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, i els llocs on tastar-los? Segueiu llegint! 😉


L’Arròs Denominació d’Origen del Delta de l’Ebre del Montsià

Les condicions geogràfiques del sud de Catalunya han convertit les Terres de l’Ebre en una de les zones humides més importants de la Mediterrània. Aquest i altres factors han fet possible el conreu d’un arròs únic a la comarca del Montsià, que li valgut el reconeixement de Denominació d’Origen Protegida.

On tastar-ho?

L’Ajuntament d’Amposta organitza el segon diumenge de novembre la Diada de l’arròs del Montsià, una captivadora festivitat gastronòmica que inclou una demostració del procés de separació del gra i la palla, conegut com la batuda de potes, i un àpat per a més de dues mil persones consistent en un tast de diverses creacions culinàries amb l’arròs com a base.

Més informació a www.amposta.cat


Les Ostres del Baix Ebre

Si hi ha un producte que caracteritza aquesta comarca de les Terres de l’Ebre és el marisc i, en concret, les ostres. Aquests mol·luscs tan preuats són un gran factor captivador per a milers de turistes i locals que, cada vegada més, opten per conèixer les muscleres de ben aprop a través de les diverses rutes que es proposen des de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre. Els visitants tenen l’oportunitat de familiaritzar-se amb el procés de cultiu del musclo i l’ostra i, la part més esperada, fer-ne una degustació.

On tastar-ho?

Per si navegar en golondrina fins a la plataforma de producció no ens acaba de convèncer, el Patronat Municipal de Turisme de l’Ampolla organitza durant tres setmanes del mes de maig les Jornades Gastronòmiques de l’Ostra. Una sèrie de restaurants del municipi ofereixen menús amb creacions culinàries d’allò més interessants, sempre mantenint aquest mol·lusc com a protagonista.

Més informació a http://www.ampolla.org


El Corder de la Terra Alta

Allunyant-nos de la costa i entre extensos camps de vinya ens topem amb una gran varietat de productes agroalimentaris d’altíssima qualitat com són el vi, l’oli, la mel o l’aiguardent, sense deixar de banda l’exquisida carn de corder produïda pels ramaders del territori.

On tastar-ho?

El Consell Comarcal de la Terra Alta fa possible durant els mesos de primavera les Jornades Gastronòmiques del Corder, una oportunitat única per degustar plats que fusionen la preparació d’aquesta carn amb la singularitat dels olis i vins propis d’aquesta terra. Els podràs trobar a una sèrie de restaurants adherits i repartits per una dotzena de municipis de la comarca.

Més informació a http://www.terra-alta.cat


La Clotxa de la Ribera d’Ebre

Un pa de pagès farcit d’arengades, ceba, tomàquets i alls: així és el plat més tradicional i característic d’aquesta comarca, un àpat comú per als antics llaüters, pagesos i pescadors de les Terres de l’Ebre.

On tastar-ho?

Des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre s’encarreguen de mantenir vives les seves arrels gastronòmiques, amb la qual cosa s’organitza anualment, en un diumenge de març, la Festa de la Clotxa. Aquesta es celebra de manera itinerant en una població diferent a cada edició, i ja van per la 15a! Entre mos i mos s’aprofita també per donar el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, en les quals un grapat de restaurants adherits a l’AEHT ofereixen menús amb la clotxa en el seu format original o amb variacions d’allò més novedoses.

Més informació a www.turismeriberaebre.org


Els Cargols Dolços i Coents del Priorat

Si un plat de cargols ja és de per si un àpat prou embriagant, a la comarca del Priorat és tradició preparar-lo d’una manera d’allò més peculiar. La combinació d’alguns dels ingredients més impensables com el bitxo, les avellanes i la xocolata ha captivat comensals d’arreu del territori de generació en generació, convertint-la en un dels plats més característics de la comarca.

On tastar-ho?

Cornudella de Montsant acull cada mes de juny la Diada dels Cargols Dolços, una congregació d’amants de la gastronomia prioratina on s’hi ofereix, a més, un tast de vins dels cellers locals, una degustació del també típic arròs de conill i un mercat d’artesania.

Més informació a www.turismepriorat.org


El menjarblanc del Baix Camp

Tot i que es creu que l’origen d’aquest postre es remunta a la Itàlia de l’època medieval, el menjablanc és cosiderat avui en dia un dels plats tradicionals més característics de la comarca del Baix Camp. Es tracta d’una crema preparada generalment amb ametlla, sucre, midó i canyella, portada a l’abast de tothom per Josep Maria Fargas l’any 1917, fundador de Menjablanc de Reus i creador dels famosos sobrets en pols que en simplifiquen el procés de preparació.

On tastar-ho?

El 25 de juny la ciutat de Reus es converteix en l’epicentre d’una de les Festes Patrimonials d’Interès Nacional més esperades del territori, la Festa Major de Sant Pere. Entre castells, l’Àliga i la Mulassa, els assistents tenen la oportunitat de gaudir d’una degustació del Menjablanc de Reus, del qual se n’ofereixen 1200 racions.

Més informació a www.festesreus.cat

*Les jornades gastronòmiques de Cambrils*

No podem parlar del Baix Camp sense mencionar les diverses jornades gastronòmiques que celebra Cambrils al llarg de l’any. Remarquem les jornades de La Galera, les dels fideus rossos o l’encarxofa’t.

Més informació a http://www.cambrils.cat/ca/serveis/cambrils-gastronomia


Els Calçots de l’Alt Camp

Si hi ha un producte tradicional i característic del Camp de Tarragona que continua avui en dia expandint-se i popularitzant-se, aquest és sens dubte el Calçot de Valls. El que es considera fruit d’una creació d’origen local, gràcies a l’enginy del camperol vallenc Xat de Benaiges a finals del segle XIX, és reconegut avui en dia com a producte d’Indicació Geogràfica Protegida per la Generalitat de Catalunya.

On tastar-ho?

La Gran Festa de la Calçotada de Valls es celebra anualment a la ciutat l’últim diumenge del mes de gener. Els assistents tenen la possibilitat d’impregnar-se d’aquesta tradició centenària a través d’un variat programa d’actes i activitats relacionades amb la preparació i el consum del calçot: cercaviles, demostracions, concursos i, com no podia ser d’altra manera, degustacions del producte més característic de l’Alt Camp.

Més informació a: www.cambravalls.com


El Xarró del Tarragonès

Si la capital de província ja és extensament coneguda per la cuina de pesca, no hem d’oblidar-nos d’un dels àpats més contundents i autòctons de la ciutat de Tarragona, que ja es troba referenciat en llibres medievals de cuina del segle XVI. Es tracta del xarró, també conegut com escudella de Carnaval: un brou preparat amb ossos de porc, sagí, fideus, pèsols i faves tendres.

On tastar-ho?

Per tal de recuperar aquesta mil·lenaria tradició, el Casal Popular La Sageta de Foc de la ciutat de Tarragona organitza des de fa tres anys la Diada gastronòmica del Xarró. Aquesta es celebra en el marc del programa d’activitats del Carnaval de la ciutat en el diumenge anterior al Dijous Gras.

Més informació a www.tarragona.cat


El Xató del Baix Penedès

En aquest cas no és un plat tradicional el que caracteritza aquesta comarca, sinó que es tracta d’una salsa que ha aconseguit conquerir les cuines del Baix Penedès. El xató, preparat amb ametlles, avellanes, molla de pa sucada amb vinagre i pebrot de romesco, es serveix sobre una amanida d’escarola amb anxoves, bacallà i tonyina.

On tastar-ho?

La Rambla del Vendrell acull el primer diumenge de febrer la festa gastronòmica de la Xatonada Popular, on es convida a més de 2.000 assistents a una ració d’aquest plat tan característic del territori. A més, durant els mesos d’hivern, la plataforma Ruta del Xató ofereix més de 200 propostes d’oci i cultura per als més xatonaires.

Més informació a www.rutadelxato.com


La Coca de Montblanc de la Conca de Barberà

Es tracta d’una de les coques salades més característiques del Camp de Tarragona i es prepara tradicionalment i des de fa segles a la ciutat de Montblanc. De forma allargada i oberta, té com a ingredients principals el conill rostit, la ceba, els tomàquets, les olives verdes i les nous picades.

On tastar-ho?

En el marc de la Fira de Sant Martí, l’antinc convent de Sant Francesc de Montblanc acull cada principis de novembre la fira Safrània: un esdeveniment únic que ofereix un ampli ventall d’activitats vinculades al vi, el vermut, el cava i a la gastronomia del territori.

Més informació a www.montblancmedieval.cat


Així doncs queda demostrat que les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona ofereixen als locals i visitants una experiència gastronòmica única, amb una amplíssima oferta d’esdeveniments i rutes especialitzades que ens permetran conèixer les nostres tradicions culinàries de ben aprop. Us invitem a tastar-les a les fires i festes que us hem recomanat o als restaurants de la zona!

Segueix-nos a Facebook, Twitter i Instagram per saber quan es celebren totes les jornades gastronòmiques que t’hem explicat 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*