El malson de la competència deslleial

terraza

Des de fa temps, el sector de la restauració es veu perjudicat per l’aparició d’activitats al·legals que rebenten preus en moments de puntes de consum.

Qui no ha vist, durant les festes populars del seu municipi o ciutat, barres mòbils d’associacions sense ànim de lucre, que ofereixen degustació i beguda per 2 euros?
O entitats que a les revetlles de barris o carrers ofereixen consumicions a preus molt més reduïts que els que es troben als locals d’oci del voltant? Aquests fets són habituals en dates concretes, i suposen una clara competència deslleial cap als restauradors, que han de fer-hi front amb clara desigualtat i patint grans pèrdues.

El sector de la restauració està vivint una de les seves etapes més crues, donat que la baixada del consum va provocar, l’any passat, un descens del 6% dels seus ingressos.
Aquesta situació es veu agreujada pel fet que, durant les festes més assenyalades de l’any, les iniciatives d’entitats i associacions fan l’agost servint consumicions i tapes a preus molt reduïts amb l’eslògan de que són preus “anticrisi”. Els restaurants i bars es troben indefensos davant d’aquesta competència, i no hi poden fer front.

L’AEHT vol fer palès la seva disconformitat amb aquesta pràctica i la facilitat amb que qualsevol entitat pot muntar un xiringuito de begudes i consumicions a preus molt baixos, malgrat ser fets excepcionals.
Aquesta associació hostalera no és l’única que es troba en aquesta situació, sinó que en trobem a tot l’Estat espanyol, on el sector ha hagut de posar-se fort per frenar aquestes activitats, que no vol ningú i que atempten contra les normes bàsiques de la competència.
El problema El primer que ens trobem és que el sector HORECA s’està ressentint de la baixada en picat del consum, fet que està provocant molts tancaments d’establiments i, en conseqüència, desocupació i pèrdua de pes econòmic. Tot i això, s’està intentant sobreviure ideant iniciatives per atraure consumidors, amb la conseqüent disminució dels seus ingressos i amb unes despeses que segueixen sent les mateixes, o fins i tot més altes, tant pel que fa als treballadors, com a les infraestructures o les despeses fiscals. Un fet rellevant és l’augment de
l’IVA en dos punts percentuals des del setembre passat, i que és d’un 10% en la majoria dels casos. Totes aquestes circumstàncies no ajuden a dinamitzar un sector que, actualment, està sent un dels més importants per a l’economia del país, malgrat la situació de crisi.

Si a tot això se li suma que en molts establiments la majoria de l’any és temporada baixa, dates assenyalades com les fires, el Nadal o les festes són un salvavides per poder anar resistint. Per aquest motiu el sector contempla indignat com, en aquestes dates, algunes associacions aprofiten per intentar aconseguir uns ingressos extres rebentant els preus.
Aquestes barres ambulants amb ofertes com ara “Consumició més tapa 1,5-2 euros”, fan mal. Les seves despeses són mínimes.
Tret del cost de l’assegurança de responsabilitat civil i les factures dels proveïdors no en tenen cap més, ja que barres, neveres i sortidors acostumen a ser gratuïts, perquè la mateixa marca que els ven les begudes els la sol oferir, i els treballadors són de la mateixa entitat, amb un cost de 0 euros per dia treballat. El sector se sent indefens, ja que aquests comerciants esporàdics tenen el vistiplau de l’administració corresponent.

Conseqüències

La primera i més radical és la pèrdua econòmica que pateixen els establiments afectats, que any rere any veuen amb impotència com aquests punts ambulants s’estableixen amb el beneplàcit de tots, sobretot els ens locals, sense pensar en les conseqüències. Les pèrdues que els ocasionen són de difícil recuperació. Aquest fet provoca que hi hagi tancaments de negocis restauradors, i per tant destrucció d’ocupació i empobriment econòmic. I tampoc s’han d’oblidar les conseqüències per una falta de seguretat limentària, els buits legals que es troben en alguns casos a l’hora de denunciar-ho, o la falta de rigor a l’hora de perseguir-ho.

Solucions

Encara no hi ha una solució. Diverses associacions hostaleres de l’Estat espanyol l’estan buscant, però tot i la seva insistència, a curt termini no es veu cap alternativa que pugui satisfer a totes les parts afectades. Algunes veus aposten per reunions entre els agents implicats per tal d’arribar a un acord que permeti reconvertir aquesta pràctica tan estesa en una competència legal mitjançant l’aplicació d’alguna normativa.
Però malgrat les bones intencions i el coneixement que es té d’aquestes activitats, a hores d’ara encara queda molt camí per recórrer.

[box]

Els allotjaments turístics il·legals preocupen a l’hostaleria
Persones alienes al sector aprofiten l’inici de la temporada turística per posar els seus habitatges o apartaments en lloguer i aconseguir ingressos extra al marge de la normativa, ja que no paguen impostos ni taxes, i rebenten els preus amb conseqüències negatives per a l’hostatgeria. L’any passat la Generalitat va decidir fer un pas endavant i va incloure els apartaments i els habitatges d’ús turístic a la Llei de Turisme amb l’objectiu de regularitzar-los i promocionar-los, alhora que en combat la il·legalitat. Serà un procés llarg, i la resposta del sector, malgrat ser bona, no deixa de ser escèptica. El que es pretén des del Govern és controlar l’oferta d’aquest tipus de negocis, que se sol trobar en canals on-line, per tal d’identificar les activitats que funcionin al marge de la llei. Des de les associacions d’empresaris de l’hostaleria es matisa que el problema no és només una qüestió econòmica, sinó que també s’ofereixen unes prestacions que no es poden complir, ja que aquests establiments no disposen de la qualitat ni els serveis preparats per aquesta finalitat. Amb el començament de la nova campanya de Setmana Santa i de cara a la campanya d’estiu es veurà si realment s’ha fet bé la feina i es podrà comprovar els resultats de la lluita contra un problema que es repeteix any rere any. El que està clar és que la regularització és l’única sortida per lluitar contra l’intrusisme turístic.

 [/box]

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*