Can Bosch celebra els 30 anys d’Estrella Michelin

bosch-web

La família de Joan Bosch, era una família de pescadors, avi i pare d’aquest ofici i la mare, com recorda el Joan, una gran cuinera. En aquells temps, els carrers no estaven asfaltats i havien poques cases construïdes, una d’elles la seva, on van obrir un bar. Al començament se servien els famosos vermuts, una beguda molt típica pels pescadors. Més endavant, la seva mare va decidir començar a servir diferents tipus de tapes típicament marineres, i amb el temps es van transformar en plats típics del que era la cuina tradicional de Cambrils, com rostides de peix, fritades, sarsueles o suquets. Els seus orígens pescadors dotaven la seva cuina de productes de gran qualitat, fet que no han deixat mai de banda, amb preus en aquella època molt assequibles.

Aquesta qualitat i la cura en la cuina que van anar consolidant en el temps, ja amb el Joan Bosh i la seva dona Montserrat darrere els fogons i el menjador, els va portar l’any 1984 a aconseguir la primera Estrella Michelin del restaurant. Bosch, recorda d’aquell temps que algun periodista va titllar d’agosarat aquest reconeixement, el cas era que Cambrils, un poble petit concentrava quatre establiments reconeguts amb la màxima distinció de la cuina internacional. Aquest fet, va ser un punt d’inflexió en la trajectòria de Can Bosch, no només per haver aconseguit l’Estrella Michelin sinó també perquè a poc a poc van anar deixant enrere els plats de la cuina tradicional per donar pas a la cuina d’autor i de mercat molt lligada a la temporalitat del producte, tant de peix com de la terra. Sempre sense perdre plats tan reconeguts a tota la costa tarragonina com són els arrossos.

La carta que els va portar a rebre el guardó, el Joan la recorda a la perfecció. Era un moment en què la cuina tenia una clara influència basca, on la crema de llet va prendre un protagonisme molt clar a gairebé tots els plats, però que a Cambrils no agradava massa. És llavors, quan es produeix una sublevació dels clients que preferien la cuina on el sabor dels productes del mar i de la terra no es perdessin entre salses innecessàries. ”Davant d’aquests esdeveniments, els cuiners cambrilencs vam començar a deixar-la de banda per mantenir la clientela, que van veure com disminuïa davant de cartes amb plats com el llobarro al pebre verd o farcit amb galeres i gratinat al cava. Podríem dir que vam ser dels primers a canviar una mica de tendència per reafirmar-nos en el que sabíem fer i deixar aquell camí per tornar al que era la nostra cuina de sempre”, recorda el Joan. Reconeix que mai han deixat de fer els arrossos, molt vius a la seva carta com l’arròs negre, que defineix a la perfecció la filosofia de la casa i que segons el Joan el recorda qui és i d’on ve. “Un restaurant no pot perdre les seves arrels, per molta cuina de mercat que tinguis hi ha uns bàsics que no es poden perdre mai. Són plats que ens situen a la zona on som, és el nostre DNI. Per això, els arrossos, els popets, la gamba de Tarragona, l’escamarlà de Cambrils, no els podem oblidar mai. Amb aquests ingredients si som intel·ligents i bons cuiners, es poden fer meravelles i amb molta qualitat. Quan vaig al mercat no miro el producte sinó el plat que puc fer amb ell”, continua Bosch.

Però, pel matrimoni Bosh, la qualitat no només es queda en els plats, sinó també en el servei de menjador, on els comensals són els protagonistes. Els aperitius, són una petita mostra amb què s’anirà descobrint la cuina de Can Bosch. La qualitat es respira per tot el local, tant en el servei com en els plats, “per exemple tenim un resposter que elabora postres despampanants o un sommelier , President dels Sommeliers de Tarragona, que mima el nostre celler com ningú. Tot l’ambient que es respira, continuarà amb el meu fill, Arnau Bosch, que des de fa dos anys s’ha incorporat al negoci familiar, i que també entén aquesta filosofia de fer les coses com la seva. El conjunt de tot és el que fa que la casa vibri tots quatre cantons i que ens ha portat a mantenir l’Estrella Michelin”, continua el propietari de Can Bosch

Per això, quan el Joan Bosch parla del seu establiment se li omple la boca, i tot i que no preten obtenir més estrelles Michelin, està orgullós de tenir aquesta estrella any rere any. La qualitat dels seus plats , del seu servei i la cuina de mercat elaborada amb molta cura defineixen el tarannà del restaurant. “Sóc un amant de la meva feina i segueixo mantenint la il·lusió per seguir fent-la, malgrat el seny que dóna l’edat encara penso donar guerra”, acaba el Joan.

Fotos: Cristina Aguilar

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*